Min Idol och förebild

Den 2012/02/06, i Blogg, av Micke

Hej bloggers! Har ofta fått frågan om vem min idol är, svårt att svara på. Rent musikaliskt så gillar jag Stevie Wonder för att han är en fantastisk sångare och musiker, med mycket känsla i röst och musik. Men min idol och förebild i alla kategorier är en person som föddes den 28 april 1908. [...]

Hej bloggers!

Har ofta fått frågan om vem min idol är, svårt att svara på. Rent musikaliskt så gillar jag Stevie Wonder för att han är en fantastisk sångare och musiker, med mycket känsla i röst och musik. Men min idol och förebild i alla kategorier är en person som föddes den 28 april 1908. Vem är det kanske ni undrar? Hans namn är Oskar Schindler och han gjorde något som är helt fantastiskt, han vågade göra något stort för mänskligheten.

För er som inte vet vem Oskar var så var han fabriksägare och medlem av det tyska nazistpartiet, (vilket i sig inte är så konstigt, många människor var medlemmar i nazistpartiet utan att riktigt förstå att de bidrog till det störtsa folkmordet geenom tiderna)

Oskar gjorde något otroligt modigt, han använde hela sin förmögenhet till att “köpa” judar till sin fabrik som han förvandlade till en fristad för dessa utsatta människor. Allt detta gjorde han i hemlighet bakom ryggen på sina partikollegor med stor fara för sitt eget liv. Men han brydde sig inte om att han kunde bli avrättad, han fortsatte att rädda människor undan förintelsen under flera år, och vid befrielsen 1945 så hade han räddat 1100 människor undan döden. För mig är Oskar en stor förebild, han satte sina egna intressen åt sidan, han vågade se sanningen i vitögat och framför allt, han vågade agera. Jag önskar ofta att jag var lika modig som Oskar Schindle.,I dag lever över 6000 ättlingar till Oskar tack vare hans stora mod!

Han dog utfattig i Tyskland 1974, men hans minne lever kvar i allra högsta grad. Med tanke på allt det hemska som nazisterna tog sig för och att han vågade rädda människor utan en tanke på sig själv och vad som kunde hända honom gör att han är en av de modigaste människor som levt på vår jord.

Oskar Schindler är min idol! Må han vila i frid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Letar du efter något?

Testa sökfältet nedan:

Hittar du inte det du letar efter? Lämna en kommentar eller skicka ett e-post så hör vi av oss!