Alla borde få fira jul.

Den 2011/12/20, i Blogg, av Micke

Snart är det Julafton, ja vare sig man vill eller inte så står julen inför dörren. För mig  betyder julen, tid med familjen, kärlek och värme. I Juletid tycker jag att man bör stanna upp och tala om för sina nära och kära och sina vänner hur mycket de betyder. Alla människor borde ha rätt [...]

Snart är det Julafton, ja vare sig man vill eller inte så står julen inför dörren.

För mig  betyder julen, tid med familjen, kärlek och värme. I Juletid tycker jag att man bör stanna upp och tala om för sina nära och kära och sina vänner hur mycket de betyder. Alla människor borde ha rätt att få fira jul.

Men….

Bara i Stockholm där jag bor finns det över 2000 hemlösa. Jag ser dem varje dag, i tunnelbanan, på plattan, och liggandes i sovsäckar på Drottninggatan. Ja jag ser dem, men allt som oftast undviker jag att se dem i ögonen, ungefär som att de inte fanns. Hemskt, eller hur? Fast jag fungerar så tror jag.

Jag har svårt att ta till mig att de inte har något hem att gå till när det blir mörkt.

Jag har svårt att ta till mig av att många av våra hemlösa sover på offentliga toaletter för att få lite värme av handtorkaren på väggen.

Jag har svårt att ta till mig att många hemlösa inte har någon som bryr sig om dem, som ger dem en kram eller en klapp på kinden ibland. Jag har svårt att ta till mig att de lever där på gatan i ren missär.

I dag såg jag en hemlös man som satt lutad mot väggen i tunnelbanan och blundade. Han hade trasiga kläder, en krycka och en sovsäck, när jag gick förbi honom så insåg jag hur bra man egentligen har det.

Jag menar inte att vi ”vanliga” människor har det lätt alla gånger. Man kanske har dålig ekonomi, man kanske är arbetslös eller saknar sjukförsäkring, man kanske har hjärtesorg eller saknar någon som gått bort, men de flesta av oss har faktiskt ett hem att komma till när det  mörknar. De flesta av oss har åtminstone någon som bryr sig och som någon gång frågar hur vi mår. De flesta av oss får trots allt somna i våra egna sängar på kvällen.

Kära bloggläsare, med detta inlägg menar jag inte att vi ska skämmas och må dåligt bara för att det finns andra som mår dåligt. Det finns så mycket elände i Sverige och i världen så skulle vi ta till oss av allt så skulle alla människor må dåligt jämt, och så kan vi inte ha det. Nä gläds åt det lilla, gläds åt att vara människa  och ta hand om dina nära och kära i Jul.

Det ska jag göra. Jag ska njuta av julmat, gott sällskap och julefrid. Förmodligen kommer jag inte att tänka så mycket på den där mannen i tunnelbanan med kryckan.

I dag skänker jag 500:- till Stockholms stadsmission, en kan inte göra allt men alla kan göra något.

Jag hoppas att min gåva ger någon därute en värdig julafton. Jag hoppas att någon därute får äta sig mätt. Jag hoppas att någon därute somnar i en riktig säng med rena sängkläder i på julaftonskvällen. Kanske står det då en krycka lutad mot sänggaveln på härbärget…

God jul  mina vänner.

Ta hand om er.

 

För att skänka 50:- till Stockholms stadsmission SMSa HEM till 72 900

 

2 svar på Alla borde få fira jul.

  1. Johanna says:

    Ja du kära vänner ni har så rätt…Bamse kram till er…GODJUL

  2. Sara says:

    Jättebra skrivet! Vi alla kan göra något. Och det lilla vi gör kan göra en stor skillnad. God jul på dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Letar du efter något?

Testa sökfältet nedan:

Hittar du inte det du letar efter? Lämna en kommentar eller skicka ett e-post så hör vi av oss!